Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ, ΕΚΔΡΟΜΑΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ , ΕΣΥ, ΕΓΩ κ.λ.π.

ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΜΕ... ΓΡΙΠΗ!
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή

Απίστευτο και όμως αληθινό! Στην Ελλάδα του 2009, μια 82χρονη ηλικιωμένη που είχε υποστεί εγκεφαλικό μεταφέρθηκε μέσα σε κλειστό φορτηγάκι (κλούβα) στο Κέντρο Υγείας της περιοχής της, με τους αστυνομικούς να παίζουν το ρόλο του τραυματιοφορέα, καθώς μέχρι και δυο ώρες μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συγγενών της, δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας, ούτε καν μέσον για να μεταφέρει το γιατρό στο σπίτι της ασθενούς!

Το περιστατικό έγινε χθες Παρασκευή, στις 9:30 περίπου το πρωί, στα Δάφια. Ο γιος της 82χρονης γυναίκας, Θεοδωρίδης Δημήτρης, ειδοποιήθηκε στη δουλειά του ότι η μητέρα του, η οποία ζει μόνη της, βρέθηκε πεσμένη στο έδαφος έχοντας χάσει τις αισθήσεις της. Ο κ. Θεοδωρίδης πήγε αμέσως στο σπίτι της μητέρας του και χωρίς να τη μετακινήσει, τηλεφώνησε αμέσως στο Κέντρο Υγείας Καλλονής για ασθενοφόρο. Όπως λέει ο ίδιος, η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο εκείνη τη στιγμή, ενώ ο γιατρός του Κέντρου Υγείας δεν είχε… μεταφορικό μέσο για να μεταβεί στο σημείο!
«Από τις 9:30 που πήγα στο σπίτι και βρήκα τη μητέρα μου πεσμένη στο έδαφος, χωρίς να είναι σε θέση ν’ αντιλαμβάνεται τίποτα, ο γιατρός ήρθε στο σπίτι για να την εξετάσει στις 11 παρά. Μου έλεγαν στο τηλέφωνο ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο, ενώ ζητούσα τουλάχιστον να έρθει ένας γιατρός να τη δει. Παρά το ότι μου είπαν πως έρχεται ο γιατρός, η ώρα περνούσε χωρίς να έρχεται κανείς. Όταν τηλεφωνούσα ξανά, μου έλεγαν ότι έχει φύγει και είναι στο δρόμο. Τελικά ο γιατρός ήταν εκεί και περίμενε να έρθει κάποιος να τον πάρει για να τον φέρει στο σπίτι της μητέρας μου, γιατί δεν ήθελε να πάρει το δικό του αυτοκίνητο. Μάλλον φοβόταν μήπως χρειαστεί να τη μεταφέρει ο ίδιος στη Μυτιλήνη. Δεν μπορώ να σκεφτώ για ποιον άλλο λόγο δεν ερχόταν.»

Ο γιατρός με περιπολικό

Για τη… μεταφορά του γιατρού κινητοποιήθηκε τελικά το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Αστυνομικοί με περιπολικό πήγαν μέχρι το Κέντρο Υγείας, πήραν το γιατρό και τον μετέφεραν στο σημείο όπου βρισκόταν η ασθενής. Ο γιατρός διέγνωσε ότι η γυναίκα είχε υποστεί ελαφρύ εγκεφαλικό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ασθενοφόρο όμως συνέχιζε να μην υπάρχει διαθέσιμο και προκειμένου να μεταφερθεί η γυναίκα, με κάποιο τρόπο… «επιστρατεύτηκε» και πάλι η Αστυνομία. Οι αστυνομικοί πήγαν στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, πήραν ένα φορείο και το μετέφεραν πίσω στο σπίτι της ηλικιωμένης, ενώ ζητήθηκε από τους συγγενείς της άτυχης γιαγιάς να βρουν ένα κλειστό φορτηγάκι για τη μεταφορά της, καθώς θα έπρεπε να είναι ακίνητη και ξαπλωμένη. «Εγώ είχα ένα αγροτικό αυτοκίνητο και θα καταλήγαμε να τη βάζαμε εκεί αν δεν βρισκόταν ένας ξάδελφός μας να μας διαθέσει το φορτηγάκι επιχείρησής του υδραυλικών, για να βάλουμε τη μητέρα μου», λέει ο γιος της γυναίκας.


Ένα το ασθενοφόρο
Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, κ. Βασίλης Κουμαρέλας, μιλώντας για το περιστατικό τόνισε ότι από τη στιγμή που το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτει το Κέντρο Υγείας βρισκόταν σε άλλο περιστατικό, επιλέχθηκε οποιοσδήποτε άλλος τρόπος προκειμένου να μεταφερθεί η γυναίκα αρχικά στο Κέντρο Υγείας και μετά στη Μυτιλήνη.
«Όλα τα κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, έχουν ένα μόνο ασθενοφόρο. Όταν απασχοληθεί ένα ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας ειδοποιείται το ΕΚΑΒ, το πλησιέστερο επόμενο μέσο. Έκρινε καλό ο γιατρός που εξέτασε τη γυναίκα, μέχρι να μεταφερθεί στη Μυτιλήνη με ασθενοφόρο που είχε ήδη ειδοποιηθεί, να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας να γίνουν κάποιες αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, για να μεταφερθεί μετά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έτσι, πρότεινε στους συγγενείς να βρεθεί κάποιο μέσο για να μεταφερθεί με ειδικό φορείο στο Κέντρο Υγείας. Δεν υπήρχε κάποιος άλλος τρόπος εκείνη τη στιγμή και έπρεπε να παρασχεθούν βοήθειες στη γυναίκα», τόνισε ο ίδιος.
Το ασθενοφόρο που πήγε να παραλάβει τελικά τη γυναίκα από το Κέντρο Υγείας ήταν αυτό του Κ.Υ. Καλλονής, που επέστρεψε στο μεταξύ από άλλο περιστατικό που είχε μεταφέρει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αυτό αναφέρουν οι συγγενείς της γυναίκας, σημειώνοντας πως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν πήγε ποτέ στο Κέντρο Υγείας Καλλονής.
«Αν η μητέρα μου είχε υποστεί ένα πιο βαρύ περιστατικό, θα την είχαμε χάσει σήμερα. Πέρασαν τόσες ώρες μέχρι να βρούμε τρόπο να τη σηκώσουμε από το πάτωμα όπου ήταν πεσμένη και να την πάμε στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Και αν δε βρίσκαμε το φορτηγάκι, πόσο ακόμη θα περίμενε η γυναίκα μέχρι να απολαύει ιατρικής βοήθειας; Είναι παροχή υπηρεσιών υγείας αυτή; Είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι σα ζώα;», καταγγέλλει ο γιος της 82χρονης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που την εξέτασαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η κατάσταση της υγείας της ηλικιωμένης γυναίκας είναι σταθερή.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Δευτερα 3/8/09